Thursday, July 30, 2009

H1N1 di UMS?!!

Tadi aku terpaksa skip kelas gi meeting kira-kira jam8.30 (30.07.2009)..Aku baru abis meeting secara tergempar bersama MPP yang lain...Blog aku kali nie aku nak bawa korang peka tentang isu penyakit H1n1 yang semakin aktif menular kat UMS..Dah bernanah telinga dok dengar pasal penyakit nie, banyak ura2 mgatakan kononnya semakin ramai mahasiswa dan mahasiswi yang terkena jangkitan H1n1 nie..(ya ka?kesahihan tentang berapa orang yang positive masih blum diketahui,sehingga la.....) ni aku nak ceta la nie... Byk spekulasi tentang penyakit ni..sampaikan timbul prasangka kat orang yang demam2..batuk2..(ehem aku pun kena gak...huhu cian kat aku yg demam nie..sampai hati korang..wuuu)

Tadi aku meeting bersama barisan MPP, yang memberi kesahihan berkenaan H1n1 di UMS ni adalah..presiden dan timbalan presiden sendiri. Tadi Pres dan Tim.Pres gi melawat salah seorang student dari Sekolah Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat (SKTM) yang telah di SAH kan menghidap H1n1....Ye betul.betul.betul..ini bukan mainan atau coobaan..tapi sekarang dah jadi kenyataan. HEP dah disahkan secara berdaftar baru 1 kes H1n1 positive dilaporkan, dan kampus masih berada dalam keadaan terkawal. Tadi dalam meeting kes H1n1 nie masih dalam keadaan terkawal..(hush tapi kena berhati2 huhu...) weh..mana ada ramai..??baru sorang yang disahkan....suka ati jer korang wat ceta..huhu..ada sorang lagi budak yang disyaki..(disyaki jer) sebab dia demam 39.7 darjah celcius..tahap yang dikhuatiri adalah 40darjah celcius..
Apakah langkah2 proaktif mahasiswa/I sekarang? Di peringkat pelajar dinasihatkan berjaga-jaga. Korang dinasihatkan memakai topeng sendiri bagi yang memiliki topeng sendiri bagi langkah keselamatan. Kalau sebelum ini universiti tidak menggalakkan pemakaian topeng di dalam universiti, demi mengelak keraguan dalam kalangan mahasiswa (sebab belum ada bukti yg sah mahasiswa/I dijangkiti H1n1)..SEKARANG pelajar dinasihatkan MEMAKAI TOPENG. Kalau rasa tak sedap hati..je..demam panas melebihi 38darjah celcius + batuk berpanjangan dinasihatkan segera ke HQE..kalau korang tak larat leh contact HEP dan maklumkan pada MPP..(ehem nasihat kat diri sendiri gak ni wuu~) Malam nie semua JAKMAS dan MPP akan turun ke kolej kediaman masing-masing bagi memaklumkan hal ini kepada semua pelajar. Sekarang insiatif dari pihak MPP, Timbalan Presiden dan Exco 3K (Kebajikan, Kemasyarakatan dan Kesihatan) akan mendapatkan 6 ribu topeng secepat mungkin..Falo akan buka kaunter di kolej kediaman, announcement akan dibuat dari masa ke semasa dari kolej kediaman, ke bilik kuliah, memo, banner flyers dan blog..(untuk blog aku dulu kot hehe..Blog Mpp nnt Tan chaa Yeeh update) dan lagi satu kitaorang akan pastikan jangka masa untuk Pusat Rawatan Warga (PRW) dipanjangkan. Perkhidmatan ambulans akan disediakan dari UMS ke HQE ..kalau ada masalah tentang ambulans korang boleh terus laporkan pada mana2 MPP, kitaorg akan urus dan maklumkan pada HEP.

Harapan MPP, kepada semua mahasiswa jangan ada sebarang spekulasi atau tindakan lain - diluar jangkaan...mana lah tau ada yg takut sampai nak balik kampung..huhu..Jangan risau sbb sekarang UMS belum mengeluarkan sebarang pengistiharan/memo yg universiti kita nie akan cuti buat sementara waktu atau ditutup. Sebenarnya keputusan dan prosedur kena tunggu kenyataan akhbar dari Menteri gak dan dorang meeting ari sabtu nie...kita tunggu je apa2 update dari Mesyuarat Senat Menteri Kesihatan dan naib menteri..apa2 hal aku update nnt keh.
Sssssalam..jaga kesihatan semua..