Thursday, May 26, 2011

AWAK..sila kahwin!!


Pernah tak korang hadapi situasi berhadapan dengan manusia yang selalu nak MARAH memanjang..atau selalu nak buat muka KETAT semacam, langsung TAK SENYUM..tapi asyik naaaak CEPAT (kalau dia bagi kerja kat korang), asyik naaak STRESS memanjang..Kadang-kadang bila manusia macam ni marah, orang sekeliling akan terkena tempiasnya.Paling digeruni bila dengar sahaja nama korang kena panggil dah sah2 lepas tue kena maki atau kena tengking.phew....(rilek dah la, kan? auw~)


Kadang-kadang aku terfikir, apesal eyh??Sekali tak mengapa, dua kali tak mengapa..tiga kali aku still boleh memahami, tapi kalau dah BERKALI2...DAH lama2 ?? sudah tentu anda dah immune dengan perag 'hai' (perangai) dan sikap 'manusia' macam ni. 

mungkin faktor umur kot?atau faktor hubungan sesama MANUSIA? 


atau faktor tempat kerja?


atau relationship dengan teman wanita atau teman lelaki?


atau mungkin...


sebenarnya 
kurang mendekatkan diri dengan PENCIPTA.

kadang-kadang tanpa disedari 'manusia' macam ini tak sedar mereka adakalanya bertindak kasar dengan mempamerkan gerakan2 external yang membuatkan kita rasa mual atau naik menyampah..sebagai contoh menghempas pintu, hempas fail, hempas mana2 boleh hempas..huhuhu..atau mungkin 'manusia' yang suka MENUNJUKKAN kemasaman wajah dengan muka ketat, berkerut2 dahi, kekasaran dari segi bahasa beranggapan sekiranya mereka bertindak sedemikian mereka akan digeruni atau ditakuti....

Grrrrrrrr~~

oPSS!anda silap...tindakan macam itu sebenarnya akan membuatkan mana-mana individu sekalipun akan naik menyampah..atau lebih teruk lagi orang sekeliling akan mempersendakan dan ter'mengata'........kerana sikap yang menjengkelkan anda.

whaaaat??


Aku memang berhadapan dengan 'manusia' macam ni..(aku rasa korang pun pernah, cuma masalah lebih kurang sama cuma situasi kita berbeza) Pada mulanya aku berpendapat, 'manusia' macam ini teeerlalu banyak kerja tahap dewa kot...sehinggakan 'manusia' macam ni bersikap kurang mesra dan  hilang adab2 kesopanan dan kesusilaan (pergh~) 

Tapi aku silap kot hmm....So, aku observ lagi..lagi...dan lagi..Cuba anda selidik rata-rata manusia macam ni kena treat dengan bos mereka kasar, contohnya selalu kena marah bos (walaupun dia 'kononnya' orang kepercayaan bos) akibatnya manusia macam ini akan lepaskan API kemarahan mereka pada orang sekeliling-dengan cara mencari KESALAHAN orang lain. 

Aku observ lagi apa punca kenapa 'manusia' macam nie nak stress manjaaaaaaaaaaaaaanng~~ nak buat muka K.E.T.A.T semacam..?

cuba korang selidik relationship 'manusia' ni dengan orang sekeliling dia.

Disukai atau dibenci?? 
hehe...TETT!!!
kalau banyak yang buat muka herot bibir...
percayalah, 'manusia' macam ni saAAAaangat tak menjaga perasaan orang sekelililng dia.

bagi dia..AKU PEDULIK HAPA?! (duh uh! =__=")

kadang-kadang aku rasa 'manusia' yang saja buat muka k.e.t.a.t, sebab nak tunjuk kat semua orang bahawa 'dialah orang yang SERIUS' segala hal..pergh~! atau lebih tepat lagi nak minta perhatian.. 

*YES!please show me a lil' bit "attention" coz saya tengah MARAH, TENSION, BENGANG, KUSUT, BANYAK KERJA NAK BUAT LAGI..

hmm....yela~sebab dia kurang didekati oleh sesiapa-akibatnya sikap 'manusia' macam ni akan jadi yang kurang mesra dan kurang senyum.muka ketat...

nampak muka dia je?
kita pun naik stress.
nampak muka dia je?
kita sendiri seolah2 dunia nak kiamat
nampak tekanan tahap gaban~
perghh~

cuba bawa mengucap sikit, istigfar banyak2...atau tenangkan diri.
Kawal, tapi redakan dengan meluah dengan orangyang kita percayai.
(ceh aku pandai je cakap aku sendiri nak meluah, byk diamnya berbanding luah~cet!hey...hey tapi aku meli=uah kt org2 yg aku percaya :D ahaks~)


hurm...bak kata opis-mate aku..cuba selidik dia tue dah kahwin tak??atau...kalau dia dah kahwin, dia ada anak tak?...atau cuba tengok anak dia terlalu ramai tak?? kalau belum kahwin sila KAHWIN! 

HOH??!!ahahaha..aku nak tergelak bila dengar ayat tue.Tapi ada betulnya, sebab kata opis-mate aku kalau dia ada orang yang boleh menjaga dia, sekurang-kurangnya dia boleh nak luahkan rasa stress memanjangnya tue, atau kalau dia ada anak dia akan berfikir kesian orang yang aku marah ni agaknya macam ni lah dia kena maki atau marah kat tempat kerja??

Kan elok je kalau kita tahu nak handle perasaan marah, tensen, kurang mesra....relationship kita dengan orang sekeliling akan baik, malah bila kita bermasalah orang2 tertentu akan datang dah bertanya tentang problem kita. Tak perlu berkasar-sama ada tindakan atau bahasa. Jagalah peribadi anda sebab kita semua saling bergantung..Bila anda susah anda akan mermerlukan bantuan orang yang anda tak SUKA atau orang yang anda marah atau benci.Kalau rasa diri perlukan kaunseling dan bantuan, bantulah diri..nescaya anda akan dapat hidup bermasyarakat :D 

p/s: (umapama lagu) senyum~~ tak perlu kata apa2...(bak kata opis-mate aku yang dah immune dengan perangai salah seorang opis-mate kitaorang yang kurang mesra alam..ehem tak kahwin lagi?SILA KAHWIN!)