Wednesday, May 11, 2011

Sebenarnya aku tengah mencari penulis-penulis blog yang menyiarkan apa sahaja perspektif mengenai cerita NATRAH..so far aku baca from blog to this person until this person..ada yang bagi pandangan macam ni macam tue. 

So far banyak input yang aku dapat. Most of rentetan story pasal nanti kat blog aku ni pasal sejarah dia, so yang part ni plak aku dah resource dari pandangan yang menonton teater NATRAH & juga yang memberi kritikan berkenan pengarah teater tue.

have a sneak peak :)

http://driedroses.wordpress.com (blog milik cik iZZie)

The GOOD
·         Scene transitioning – it was fast, around 5 seconds. very good!

·         Umie Aida really talented. she acts very well and i can feel her emotions especially when Natrah was being taken away from her.

·         Props – portrayed 40s – 50s era.

·         Gimic – there was a scene when they want to do demonstration/picket, the actors/actresses coming out from the side of the exits, passing through the audience (passing through us!) and shouting, “Natrah Islam”, and went straight to the stage.

·         the final scene when Sofea Jane as Natrah at her 70s, really touching, and it gave me goose-bumps.
.
The BAD
·         Audio malfunction – there were times when the microphones were not functioning. When the judge was about to annouce the verdict on Natrah’s trial, audience could barely hear his voice. As for us who are sitting at the front on the 1st level, we could hear his voice but i don’t think those who were sitting on the higher level could do so. Microphones for extras actors also facing the same problems from time to time.

·         Maya Karin forgot her lines!! but well, it was a live show and it is theater!! what do you expect?? it is not easy to be on stage, you know. the adrenaline rush, the lights, the audience, the dialogues, these..and thats. but to prove how good your acting skill -improvise. her flaw was seen so obvious, because she paused.

·         Crew – they were wearing white t-shirts! aren’t they suppose to wear black t-shirts so that when they were doing transitioning, they couldn’t be seen??

·         Vocalizing – somehow, i cannot catch what were they saying on the stage because the actors/actresses in a very deep voice till sound like mumbling (on Sofea Jane’s scenes when she was so sad and frustrated), and shouting (on the riot scenes). i had to refer to the subtitle.

·         Miming – they were miming when they were singing. right??

based on history, naskah Natrah is not easy to be brought on the stage. there were so many aspects the director, Erma Fatima needs to understand before it comes to the theater.
Erma shows Natrah’s happiness when she was at her young age, when she was in Terengganu. Erma shows how Natrah fell in love with Mansor Adabi (Remy Ishak) and then they were married in Singapore. Erma portrayed her suffering when Natrah was taken away from Che Aminah and her husband..and how she was forced to accept her biological parents’ lifestyle and religion.
before the curtain call, the confetti falls from up above. oouuhhh..i really like it because it falls towards us. and watching from the 1st level at Istana Budaya was a great experience!
p/s : yang dibawah ini pula resourse dari some blog yg aku baca. http://akubimbo.blogspot.com -blog milik DonCorleone..Other opinion yg aku rasa sgt jujur :)
Posted by DonCorleone.

Aku sempat ke Istana Budaya malam tadi untuk menonton Natrah, persembahan pentas arahan Erma Fatima yang bukan main lagi hebat publisitinya. Dari aspek pemilihan pelakon yang menyaksikan kontroversi Diana Dianelle (entah whatever fuck the controversy lah...tak penting pun).

Anyway, subjek Natrah itu sendiri sudah cukup membangkitkan semula kontroversi yang pernah melanda suatu masa lalu sehingga wujudnya satu rusuhan yang dikenali sebagai Rusuhan Natrah pada 12 Disember 1950 di Singapura sehingga menyebabkan 18 orang mati.

Natrah bagi orang Islam sama ada di Malaysia atau di mana-mana pun yang prihatin terhadap Islam adalah sebuah kisah sedih manakala bagi orang Belanda atau mereka yang prihatin dengan agama Kristian, ia adalah satu kisah kejayaan.

Ini adalah Maria Bertha Hertogh atau Natrah di samping ibu angkatnya, Che Aminah. Gambar ini aku pinjam daripada blog yang dinyatakan dalam gambar ini.

Namun, apa yang aku nak perkatakan ialah tentang teater Natrah yang diarahkan Erma yang masih berlangsung di IB sehingga 4 Disember ini kalau tak silap aku. Aku tahu sangat Erma yang aku kenal lama sangat itu sentiasa begitu prihatin dengan isu-isu sebegini dan aku tak terkejut apabila dia mahu mengangkat kisah Natrah ini untuk dipentaskan.

Teater Natrah dimulakan dengan monolog Natrah sendiri yang disampaikan oleh Sofea Jane. "Isi hati" Natrah itu dimonologkan oleh Sofea dengan asyik sekali. Hamburan kata-kata oleh Sofea buat aku fikir tentang sejauh mana Erma "merasai"isi hati Natrah yang sebenar-benarnya atau adakah monolog itu adalah fiksyen yang dicipta oleh Erma sendiri.

Namun, monolog itu terlalu panjang sehingga aku rasa letih mendengarnya.

Kemudian muncul lah watak-watak lain dalam teater berkenaan yang dikatakan berteraskan kepada cerita benar Natrah sendiri.

Bagaimanapun, selepas setengah jam teater itu berlangsung, aku mula melayang memikirkan tentang dari perspektif manakah Teater Natrah itu dipentaskan?


Cerita yang disampaikan oleh Erma itu adalah lebih kurang apa yang dilaporkan oleh media tentang isu Natrah. Maka aku simpulkan bahawa Erma menggunakan perspektif media untuk menyampaikan jalan cerita Teater Natrah.

Fatini adalah orang yang banyak melaporkan tentang Natrah. Barangkali ini perspektifnya?

Apabila perspektif itu yang dipilih, maka aku tidak dapat melihat kekuatan watak-watak yang disampaikan dalam teater berkenaan walaupun setiap satu watak tu memberikan kesan kepada peristiwa berkenaan.
                                
Erma kemudian menggunakan soliloki setiap watak daripada peguam Natrah, Ahmad Ibrahim, suami sementara Natrah, Mansur Adabi, ibu angkat Natrah, Che Aminah, ibu kandung Natrah, Adeline dan ramai lagi. Semuanya nak ada soliloki. Bagi aku, teater Natrah ibarat menegakkan benang yang basah.

Fact -Natrah bukan anak kandung Che Aminah.
Fact -Adelina adalah ibu kandung Natrah.
Fact -Ibu kandung Natrah ada hak sepenuhnya terhadap anak mereka yang bawah umur.
Fact -Natrah "diberikan" kepada Che Aminah kerana bapa kandung Natrah, Sarjan Adrianus Petrus Hertogh dipenjarakan oleh tentera Jepun.
Fact - Ibu bapa kandung Natrah bersungguh-sungguh mencari anak kandung mereka selepas Sarjan Adrianus dibebaskan.
Fact - Ibu bapa kandung Natrah sanggup melakukan apa saja untuk mendapatkan kembali anak kandung mereka yang enggan dilepaskan oleh Che Aminah.
Fact - Ibu bapa kandung Natrah berhak mendidik anak kandung mereka mengikut apa yang mereka rasakan sesuai.
Fact - MARIA BERTHA HERTOGH @ NATRAH bukan anak kandung CHE AMINAH!

But then, Natrah jadi subjek paling cantik oleh orang Melayu yang mula nak tunjuk belang dalam dunia politik agaknya dan akhirnya rusuhan pun berlaku dan 18 orang mati.
Namun, apa yang aku lihat di teater berkenaan, Erma seolah-olah menggambarkan KEJAHATAN ibu bapa kandung Natrah serta gambaran bahawa Kristian itu adalah agama perosak.
Bagi aku, hipotesis Erma ini jika mengikut perspektif media harus dikembangkan lagi supaya kita mendapat gambaran lebih jelas mengenai isu berkenaan. Pespektif media yang digunakan oleh Erma hanyalah menerusi perspektif lokal dan aku pasti kalau Erma melihat dari mata burung, maka penceritaannya akan berlainan.
Namun, barangkali, langkah paling baik untuk menyampaikan cerita Natrah ini ialah jika Erma menggunakan perspektif lain. Tak ada salahnya kalau cerita Natrah disampaikan menerusi perspektif Mansur Adabi atau Che Aminah atau Ahmad Ibrahim atau Burhanuddin Helmi atau sesiapa sahaja.
Bayangkan kalau teater itu disampaikan menerusi perspektif Mansur. Kita akan disajikan dengan kisah seorang pemuda yang sanggup melakukan apa sahaja demi agama dan bangsa. Sama ada dia seronok atau niatnya sesuci kain putih juga akan diungkapkan sekali.

Aku bukan pengarah teater atau pengarah apa pun, tetapi kalau aku lah, aku akan gunakan sepenuhnya perspektif Mansur untuk menyampakan cerita ini.

Erma bukan tidak langsung menggunakan perspektif mereka kerana soliloki setiap mereka itu adalah meggambarkan perspektif setiap watak berkenaan cuma ia tidak dikembangkan. Kalau aku, adalah lebih baik kalau perspektif salah seorang itu dikembangkan sepenuhnya.


Aku tak nampak penyampaian cerita Natrah ini akan sempurna jika kita sekadar menggunakan perspektif media dan soliloki terlalu banyak watak.



And one more thing, what is with the Hindustan influenced music dalam teater itu? Erma menggunakan music yang seolah-olah berteraskan kepada semangat Hindi yang sangat-sangat tidak sesuai dengan persembahan berkenaan.

Tidak cukup dengan itu, aku menanggap IB sebagai sebuah platform yang amat tinggi dalam teater nasional kita tetapi sound yang dipersembahan sangat hina. The cracking sound was everywhere. What is the fuck with that?

Setiap kali ada teater yang angkat isu besar seperti ini, ada saja yang tak kena and tak sudah-sudah akan ada pihak yang akan start cakap tentang budget kecil lah, tak ada sponsor lah. In this matter, the government has to wake up and give a fucking hand okay.


The government has always been OKAY with sports 
(with all the F1, with all the idiotic soccer and all),tibalah masanya untuk benar-benar sokong industri seni ni pulak..Alamak, aku dah merapu ke ni?
Hmmm...okaylah...itu aje.

***(Ok...intersting bukan? Ini pula beberapa Komen from- blog akubimbo.blogspot.com yang aku cuba high light )

Anonymous said...
bro...saya pun pergi menonton tetaer tu. dan THUMB'S UP buat erma fatima. saya tahu anda bukan beragama islam so anda ada hak untuk berpendapat sedemikian. pada saya, teater tersebut mencerminkan pegangan orang islam.
fakta mengenai natrah menurut persprektif islam :

1. natrah mempunyai HAK untuk kehidupannya. natrah memilih islam.
2. undang-undang islam MEMBENARKAN seseorang membuat keputusan tentang setiap tindakannya apabila dia sudah baligh (matang). islam agama yang TIDAK MENYEKAT KEBEBASAN INDIVIDU. natrah memilih untuk berkahwin dengan mansor atas dasar suka sama suka. natrah sudah matang ketika itu.
3. muslihat LOCKE. dia adalah orang yang paling hina sekali. memperdayakan ibu angkat natrah.
4. natrah hidup sengsara selepas pulang ke belanda. miskin.
5. kamu hanya tahu mengenai ego kamu sehingga mengenapeikan perasaan natrah.
***TRY TO PUT YOUSELF AT HER SHOES...
zan said...
Tak nak komen pasal entry ni dulu. Tapi pasal komen anon kat atas tu.
Apa masalah lu bro nak tuduh orang ni islam ke kafir? Lu tau ke yang Natrah masa tu dah baligh (matang)? Dah mumayyiz? Dah keluar darah haid?
Lu nak cerita pasal undang2 Islam. Peristiwa ni berlaku masa zaman Daulat Islamiah Turki ke? Siapa kerajaan masa tu?
Lain kali nak komen tinggal nama bro. Senang kiraman katibin nak catit pahala lu.
Anonymous said...
1.       saya tidak mengKAFIRkan anda. minta maaf jika saya tersalah kata. sebabnya, pandangan anda condong ke arah non-islamic perspectives.

2. almarhum prof. dr ahmad ibrahim (peguambela kes natrah), MA Majid (penyumbang kewangan utk kos mahkamah & merupakan muallaf-indian muslim), protes orang Islam di Karachi, Pakistan yang bersimpati dengan Natrah dan banyak lagi pertubuhan yang membantu.

apakah orang-orang ini bodoh dan membuat keputusan secara membuta tuli tanpa merujuk kes natrah ni kepada Quran, sunnah dan sirah nabi? Mereka hanya kalah pada undang-undang civil@canon law tetapi bukan pada undang-undang Allah. Saya, anda dan semua pun sudah sedia maklum yang canon law terlalu banyak kelemahan dan kekurangannya.

3. Undang-undang islam tak pernah bersifat OUT-OF-DATE. hanya anda dan orang-orang yang merendah2kan hukum islam yg melabelkan islam ni layaknya dipraktiskan sewaktu zaman Ottoman Empire dan zaman yang sebelum2nya. Islam agama yang praktikal dan sesuai dgn fitrah semulajadi manusia. Theo-democracy.

4. jika bukan umat islam yang akan menegakkan undang-undang islam, siapa lagi? jika bukan sekarang utk dipertahankan, bila lagi?

Anonymous said...
 "law tak perfect. but thats the law."
kalau law suruh ko mkn taik ko mkn?

zan said...
Anon..
Siapa pulak yang kata undang2 Islam tu out-of-date?

Cumanya sekarang ni kita membicarakan ketika permasalahan ini berlaku, apa undang-undang yang digunapakai? Common law bukan? Adakah Persekutuan Tanah Melayu masa itu mempunyai 2 peruntukan undang-undang yang berjalan serentak? Islamic & common-law?

Dan yang paling penting, sila tunjukkan dalil2 sahih dari al-quran atau hadis nabi atau qias atau dari ijma' ulama' mengenai hukum sekiranya terjadi kes seperti Natrah ini.
Tiada orang pun di sini yang memperlekehkan undang-undang Islam mahupun agama islam itu sendiri. Janganlah kerana atas kepala ada ketayap putih dah tengok semua orang yang takde ketayap putih tu ahli neraka.
Dan yang paling penting, Islam tidak mengajar pengikutnya menjadi PENGECUT. Letak la nama kalau nak komen.
Sori bro Saniboey. Terbuat page sendiri pulak.
Anonymous said...
sudah 50 tahun kita terlepas daripada cengkaman penjajah, tetapi Seksyen 3 dan 5 Undang-Undang Sivil 1956 masih kekal dalam perundangan kita. kenapa?
jadi, adakah semua akan angguk setuju dgn canon law tanpa sebarang perasaan?

pihak yg menonton teater natrah menganggap erma cuba menunjukkan sifat JAHAT orang belanda. tapi tahukah kita sekitar tragedi natrah NST (1950) berulangkali menyiarkan gambar natrah berlutut di depan patung Virgin Mary di Belanda sebagai tanda kemenangan natrah telah di kristiankan.dan byk lagi usaha2 mereka. daripada kes ini, adakah logik bagi orang islam hanya mampu redha dan berdiam diri
HANYA KERANA KITA DI BAWAH PENGUASAAN CANON LAW?

..................................

1. Daripada Ibnu Mas`ud dan `Aisyah, Nabi s.a.w. bersabda: “Tidak halal darah seseorang muslim selain daripada tiga sebab, berzina selepas menjadi muhsan, membunuh orang lain tanpa hak dan mengasingkan diri dari jemaah serta meninggalkan agama (murtad).” (Riwayat al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud dll).

2. Rasulullah s.a.w mengahwini Saidatina Aisyah R.a sewaktu aisyah masih lagi kanak-kanak (9 tahun). rasulullah masih tidur berasingan dengan aisyah sewaktu baru bernikah. sama seperti mansur adabi yang masih belum menyentuh natrah sewaktu mula-mula bernikah.

...................................
DonCorleone said...
Zan - You argument is absolutely correct and the other arguments (by somebody with no name tu) aku tak boleh nak hiraukan sebab manusia yang ada pegangan tidak akan berjuang sambil menyorok di balik selimut. Aku susah sekali nak bayangkan seseorang yang nak tegakkan Islam masih takut untuk menampilkan diri. Macam mana nak tegakkan apa-apa pun kalau pengecut?
Anonymous said...
memelihara agama adalah lebih penting.
-adakah kita menghalalkan (membantu) proses keMURTADan natrah?
-adakah kita berdiam diri dengan usaha meMURTADkan orang islam yang lain?

fikirkan dengan lebih rasional sebelum menjawab soalan ini. masih ingat lagikah kita Saidina Abu Bakar as-Siddiq? beliau merupakan sahabat yang paling dipercayai Nabi Muhammad s.a.w sekaligus khalifah pertama selepas kewafatan nabi. beliau telah menjalankan langkah memerangi orang2 murtad dan ke atas orang-orang munafik. 
Dan Allah lebih mengetahui......
m.addyhadzari said...
ANON lagi - cakap bnyk tak gune... bile org lain murtad... lu ade buat ape2 ke?
lagi satu... ko tak bace ke tajuk post nih

"Maafkan aku kalau aku berpendapat bahawa ibu bapa kandung Natrah ada hak sepenuhnya terhadap anak kandung mereka. Itu hakikat, biarpun ia pedih."
takde pon tulih pasal "agama kristian lagi bagus" kan?
so xyah memandai nak kate org lain xsuke agama sendiri!!!
kalo hebat sangat g la buat rusuhan jap kat KLCC tu!!!
Anonymous said...
m.addyhadzari,

minta maaf jika saya keterlaluan. dan utk pengetahuan tuan, saya pun bukanlah tin kosong yang penuh emosi.
jika tuan byk menghadiri gerakan-gerakan amal@sukarelawan membanteras gejala sosial sempena malam-malam perayaan seperti malam tahun baru, kemerdekaan, valentine...pastinya tuan mengenali saya.

jika tuan peka terhadap serangan israel ke atas umat islam terutamanya palestin dan iraq...pastinya tuan mengenali saya
dan saya akan sentiasa mencari ruang dan peluang menambah ilmu, melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti yang mampu menjulang martabat islam.

dan tuan, perbuatan mencegah kemungkaran...sebagai muslim, Rasulullah ada menyediakan cara untuk kita mencegahnya. masih ingatkah tuan dengan hadis mengenainya?

JIKA KAMU MELIHAT SEBARANG KEMUNGKARAN CEGAHLAH MELALUI TANGAN (KUASA), JIKA TIDAK MAMPU CEGAHLAH MELALUI MULUT (KATA-KATA), DAN JIKA TIDAK MAMPU CEGAHLAH MELALUI HATI (MEMBENCI KEMUNGKARAN) DAN ITULAH SELEMAH-LEMAH IMAN.

jadi tuan, sekali lagi saya mohon maaf jika saya keterlaluan. saya tidak berniat mengkafirkan sesiapa. saya hanya menilainya melalui penulisan/pandangan yang terlalu condong kepada pemikiran bukan islam.


..................................

kisah selepas kekalahan che aminah mendapatkan hak penjagaan ke ats natrah :

Karim Ghani melaungkan kalimah LAILAHAILLALLAH di depan pintu mahkamah tinggi singapura sebagai tanda menentang keputusan mahkamah sambil disambut oleh org ramai. Inspektor Taha (org islam) cuba menghalang rusuhan tersebut berlaku dan meminta Karim bersurai. 

kemudian Karim mengatakan, "Kami menentang kemungkaran ini atas nama LAILAHAILLALLAH. jika engkau berpihak kpd mereka, maka engkau juga bermaksud menidakkan perjuangan menentang musuh Allah"...sebaik saja mendengar lafaz tersebut, Inspektor Taha mencabut pakaian polisnya, dan turut sama menentang keputusan mahkamah. subhanallah...
tuan, jika kematian mereka-mereka dalam rusuhan itu adalah satu malapetaka bagi orang-orang bukan islam...tidakkah kita sebagai orang islam melihat kematian mereka sebagai SYAHID DI JALAN ALLAH? subhanallah...

Dan tuan, saya ingin kongsikan sesuatu...


Daripada Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu berkata, Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam bersabda: Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing).Dan ia akan kembali dagang. Maka berbahagialah (beruntunglah) orang yang bersama Islam ketika ianya dagang”.

( Hadith riwayat Muslim)
Sejarah telah merakamkan bahawa Islam mulai tersebar di Mekkah dengan keadaan yang sangat asing dan dagang. Ini kerana pada ketika itu, bilangan mereka yang menjadi pendukung Islam terlalu sedikit jika dibandingkan dengan penentangnya. Kemudian setelah itu Islam tersebar ke seluruh pelosok dunia. Kemudian SEKARANG, Islam kembali asing dan dirasai ganjil dari pandangan dunia, bahkan dari pandangan orang Islam sendiri. Sebahagian daripada orang Islam merasa ganjil dan pelik bila melihat orang Islam yang iltizam (komitmen) dengan Islam dan cuba mengamalkan tuntutan Islam yang sebenar. Malah, seorang yang iltizam dengan Islam dipandang sepi oleh masyarakat dan terlalu susah untuk diterima sebagai individu yang sihat. Inilah akibatnya apabila memilih neraca hidup yang salah supaya dipandang mulia dan dihormati oleh masyarakat tanpa mengambil kira nilaian hidup kehidupan yang diredhai oleh Allah.

zan said...
anon..
bagus kalau betul kamu aktif di dunia sebenar memperjuangkan hak-hak dan perjuangan tentang islam.

cumanya belum pernah lagi kami mengenal mana2 manusia yang mempunyai nama anonymous walaupun orang tersebut sangat hebat diluar sana memperjuangkan hak-hak umat islam.

dan kalau betul tuan seorang yang mengamalkan cara hidup islam yang sebenar, tuan pasti maklum kan bahawa cara tuan memetik hadis nabi pun dah tersimpang dari yang sepatutnya. tanpa adab2 hadis, mana matan & nasab dan banyak lagi. dan ingatlah juga bahawa apa yang terjadi pada umat islam sekarang ni berpunca dari sifat umat itu sendiri..

kesimpulannya..tak susah kan nak tulis nama sendiri atau sekurang-kurangnya nama samaran daripada bersembunyi disebalik nama anonymous...



m.addyhadzari said...
ANON-
Salam kepada ANon...
ko rase da cukup terkenal ke kalo buat gerakan banteras gejala sosial malam valentine je...
APe kate kau pegi redah rumah pelacuran kat brickfield tu yang hari2 aku tengok orang melayu masuk...
alasan ko x cukup bagus untuk aku 'KENALI' rasenye...
terlampau banyk cerita pasal palestin & israel yang aku ikuti... ko ni watak yang mane satu untuk aku 'KENALI'?
Sekali lagi aku ingatkan disini...
aku tak rase org yang post blog ni berpemikiran condong ke arah 'KAPIR' seperti yang kau katakan...
kenali beliau dulu beb...
pada pandangan aku... mungkin orang ISLAM membenci sesama sendiri, disebabkan oleh pandangan melulu macam KAMU ni ANON...
tak pernahkan aku kata salah pada perjuangan memartabatkan ISLAM kamu tu... tapi jangan sesekali perlekehkan pegangan ISLAM dalam diri orang lain...
ZAN - tak susah pon nak tulis name ni kan...bukan kite nak gi baling batu kat die pon... apara...
DonCorleone said...
jadi tuan, sekali lagi saya mohon maaf jika saya keterlaluan. saya tidak berniat mengkafirkan sesiapa. saya hanya menilainya melalui penulisan/pandangan yang terlalu condong kepada pemikiran bukan islam. 
- BILA AKU BACA BENDA MACAM NI, IA BUAT AKU FIKIR, BAHAWA APA-APA PENDAPAT YANG ORANG SUKA MENILAI SEPENUHNYA DARIPADA PENULISAN. AKU MASIH SEDANG FIKIR APA MAKSUDNYA PENULISAN YANG "CONDONG KE ARAH PEMIKIRAN BUKAN ISLAM" DAN AKU FIKIR MENGENAI PENULIS YANG TIDAK BERNAMA TETAPI MEMANDAI-MANDAI GUNA HADIS PELBAGAI UNTUK "MENYESATKAN" ORANG ISLAM YANG MEMBACA BLOG INI. AKU NAK INGATKAN KORANG YANG MEMBACA KOMEN-KOMEN DI SINI SUPAYA BERHATI-HATI APABILA MEMBACA PENDAPAT DARIPADA ANON KERANA MEREKA BARANGKALI MAHU MENYESATKAN UMAT. NAUZUBILLAH!!!


m.addyhadzari said...
DonC - Ye la Mr Don... orang kapir sekarang pon dah gunekan hadis gak untuk meraih undi dalam politik... so ada 'Kemungkinan' jugak tu...
Hazrey - sound kat IB dah pecaH pasal diorang banyak buat konsert mengarut kot kat dalam tu...
nn said...
to anon
"kalau law suruh ko mkn taik ko mkn?"
mestilah tak. tapi mesti ada hukuman kalau tak ikut law.
kalau kaji law memang banyak yang tak masuk akal.
DonCorleone said...
Do read Berita Harian's interview with Erma Fatimah here because i think the questions were almost the same as my view: 
Natrah, pulanglah.... said...
Assalamualaikum.. dan salam sejahtera..kepada semua umat islam yg myayangi Natrah,anda smua mmang brhak utk myayanginya,brmkna myanyangi Natrah seumpma anda smua myayangi akan Iman ssma Muslim, kta ssma Muslim adlh brsaudara umpma kulit dan isi, pabila dicubit akan trasa sakitlah ia..mskipun Natrah bukan lagi sbgai Muslim, namun kngan sewaktu Natrah seorang Muslim membrikan bnyk memori indah yg meyntuh jiwanya dan umat Islam, bgitulah juga ktika Natrah dikeluarkan dri Tanah Malaya dan Agama Islam, Umat Islam dan Natrah sendri kesal, kecewa dprlakukn sebgitu..kngan Indah itulh yg mnjadiknnya mrana seumur hidup pabila mengenang kmbali, Kesimpulnya, mskipun Kedua ibu bapa Natrah berhak terhadapnya, tetapi Kasih Sayang yg suci tidak patut diragut sbegitu rupa lebih2 lg terhadap kebnaran Agama Islam ,Kita dahulu adalh Umat yg hina dina (sblum Islam), Allah tlah memuliakn kita dengan Islam,tetapi apabila kita mncari kemulian slain dari Islam, maka Allah akan m'hina kita dgn sehinanya...renungkan..















Mengenang Natrah


Saudara masih ingat nama Natrah di Singapura? Masih ingat peristiwa rusuhan yang berdarah berkaitan Natrah? Sahabat Islam kita itu dilaporkan sudah meninggal dunia. Semoga di akhir hayat Natrah, dia masih lagi Islam.

Saya ada buku The Nadra Tragedy: The Maria Hertogh Controversy oleh Haja Maideen. Lama sudah dibeli, tetapi masih belum dibaca.


"Umat Islam sangat pantang kalau agama suci mereka disentuh atau dipermain-mainkan. Mari mengenang kembali kisah Natrah (bekas isteri Mansor Abadi) yang mana umat Islam Tanah Melayu membuat rapat umum di Singapura dihadiri lebih 2,000 o
rang, yang mengakibatkan seramai 18 orang mati dan 173 orang cedera parah bagi mempertahankan akidah seorang muslimah.

Kisah Natrah, amat menyayat hati. Baca dan hayatilah.


KUALA LUMPUR, 10 Julai (Hrkh)
 - Bertha Hertogh atau Natrah nama Islamnya pada satu ketika dahulu, dilaporkan telah meninggal dunia di kediamannya di Huijbergen, Belanda Rabu baru-baru ini.

Beliau meninggal akibat leukemia pada usia 72 tahun, demikian menurut Duta Malaysia di Belanda, Dr Fauziah Mohd Taib, menerusi e-mel kepada Bernama Khamis.


Bertha menjadi isu di Singapura pada 1950, akibat per
ebutan terhadapnya antara ibu angkatnya Che Aminah dengan keluarga asal beliau yang berketurunan Belanda. 

Bertha ketika itu berumur 13 tahun dan telah memeluk Islam dan bernikah gantung dengan seorang guru berusia 22 tahun bernama Mansor Adabi.


Namun undang-undang British / Belanda tidak membenarkan wanita di bawa
h umur 18 tahun daripada berkahwin. Natrah akhirnya diperintahkan supaya dipulangkan kepada ibu bapa kandung di Belanda.

Keputusan mahkamah itu menimbulkan kamarahan masyarakat Islam di Singapura, 
sehingga berlaku rusuhan yang dikenali sebagai Rusuhan Natrah.

Dilaporkan seramai 18 orang terbunuh dan kira-kira 200 orang cedera dalam tragedi itu ketika mereka bertempur dengan tentera dan polis British, sehingga Singapura diletakkan di bawah perintah berkurung selama dua hari dua malam.


Dr Fauziah berkata Natrah akhirnya pulang ke Belanda, namun hati dan perasaannya masih melekat di Malaya, ketika itu.


Natrah yang menggunakan nama Bertha pernah kembali ke rantau ini pada 1999 untuk penggambaran filem dokumentari mengenai dirinya oleh sebuah syarikat televisyen Belanda.


"Menurut Bertha, beliau hanya merasa ba
hagia ketika zaman kanak-kanaknya," kata Dr Fauziah melalui emelnya kepada Bernama.

Sebuah filem mengenai Bertha arahan Ben Sombogaart dilaporkan akan dik
eluarkan tahun depan.

TRAGEDI NATRAH: Sumber Dewan Masyarakat, DBP, April 1989


Sumber:
 Fatini Yaacob, majalah Dewan Masyarakat, DBP, April 1989 di muka 20
Photobucket

24 Mac 1937: Natrah dilahirkan di Tjimahi, JawaIndonesia dengan nama Bertha Hertogh atau Maria Huberdina Hertogh. Disember 1942 Bertha Hertogh diserahkan untuk dipelihara kepada Che Aminah Mohamad.Usia Natrah ketika itu 5 tahun. Ibunya Adeline dan neneknya Nor Louisenya menyerahkan Bertha dan Benny kepada Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun.

Che Aminah Mohamad atau Mak Minah seorang peniaga kain di Jawa yang berasal dari Kemaman , Terengganu . Menurut keterangan Natrah, Che Aminah bukan Babu atau pembantu rumah. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.
15 November 1945: Che Aminah membawa Natrah balik ke Kampung Banggol, Kemaman, Terengganu melalui Singapura kerana orang Indonesia ketika itu meluap-luap membenci orang kulit putih yang dianggap bangsa penjajah.
1945: Bapa Natrah, Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika. Dia balik ke Bandung ,Jawa dan mencari anaknya Natrah. Adeline dan Hertogh balik ke Belanda tanpa menemui Natrah. Usaha mencari diteruskan melalui teman-teman dan pegawai kerajaan Inggeris dan Belanda. 

September 1949: Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai. 
19 Ogos 1949: Polis Semarang memberitahu Andrianus, Natrah berada di Kemaman.

12 April 1950: Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.
22 Mei 1950: Ketua Hakim Mahkamah mengarahkan Natrah diletakkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat, Singapura.
24 April 1950: Natrah dihantar ke Girls Homecraft Centre, York Hill,Singapura.
28 April 1950: Che Aminah membuat rayuan untuk mendapatkan balik hak penjagaan terhadap Natrah melalui peguambela Encik Ahmad Ibrahim daripada syarikat peguam S.C. Goho & Co.
19 Mei 1950: Peguambela Encik Ahmad Ibrahim menghujah di mahkamah bahawa Che Aminah Mohamad berhak menjadi penjaga Natrah. Profesor Dr. Ahmad Ibrahim menjadi protaganis dan antara tokoh yang amat dihormati dalam kes Natrah di Singapura.
28 Julai 1950: Che Aminah menang kes rayuannya. Natrah dikeluarkan daripada York Hill.
1 Ogos 1950: Kerana takut peristiwa berulang ,Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin sebagaimana isteri Nabi Muhamad, Siti Aisyah.
2 Disember 1950: Ketua Hakim megeluarkan perintah yang ketiga untuk didengar di mahkamah tentang kesahihan perkahwinan dan hak penjagaan Natrah.Mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya. Pendakwa berhujah sama ada Natrah berhak dikahwinkan dan terus menganut agama Islam ataupun tidak. Mahkamah memutuskan, selagi tidak mencapai umur 18 tahun ke atas, hanya penjaga yang berhak ke atasnya. Mahkamah tidak menyebut ibubapa tetapi penjaga. Tiba-tiba daripada isu agama bertukar bertukar kepada isu jagaan.
Dalam kes Natrah ini, mahkamah mengakui Natrah secara rela tanpa dipaksa oleh sesiapa hendak meneruskan kehidupan sebagai seorang muslim. Mahkamah mengatakan pula, siapa yang boleh menafikan hak Natrah daripada didedahkan kepada agama Kristian ? Bapanya lebih berhak ke atasnya.
12 Disember 1950: Hakim menjatuhi hukuman - Natrah mesti dikembalikan kepada ibu bapa kandungnya di Belanda.Bapanya diberi hak dalam menentukan agama anaknya. Natrah telah dihantar pulang ke Belanda, dan seterusnya dipaksa menjadi Kristian.
12 Disember 1950: Rusuhan Natrah berlaku kerana masyarakat Islam di Singapura dan Tanah Melayu kecewa Natrah akan dimurtadkan.
13 Disember 1950: Natrah dan ibu kandungnya meninggalkan Lapangan Terbang Kallang , Singapura menuju Belanda dengan kapal terbang KLM. Ada protes orang Islam di Karachi , Pakistan yang bersimpati dengan Natrah.
15 Disember 1950: Natrah sampai di Lapangan Terbang Sciphol, Amsterdam, Belanda; disambut oleh lebih 4000 orang Kristian Belanda beserta sorakan selamat datang dan sepanduk 'Welcome Back Bertha'. Mereka dari 'Bertha Hertogh Comittee' yang dibentuk oleh bapanya , Sarjan Hertogh.
Di rumahnya di Bergen Op Zoom, kehidupan Natrah sentiasa dikawal ketat oleh polis Belanda. Dia pernah bertanya tentang 'Di mana masjid di Bergen Op Zoom ?'. Natrah minta sejadah, bertanyakan khiblat dan tak lupa sembahyang 5 kali sehari . Ingatannya kepada Mansor Adabi tidak pernah padam terhadap suaminya itu. 
Januari 1952: Mansor Adabi menerima surat daripada seorang pemuda Belanda bernama JC Vermeulen tentang kehidupan Natrah. JC Vermeulen adalah pedagang import-eksport Belanda.
9 Januari 1951: Surat 1 daripada Mansor Adabi kepada Natrah dalam tulisan Jawi, berbahasa Melayu.
10 Januari 1951: Surat 2 daripada Mansor Adabi kpada Natrah, antaranya menceritakan nasib Karim Ghani yang masih ditahan.
17 September 1951: Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah.
Mac 1953: Surat pertama daripada Natrah kepada Mansor Adabi dalam tulisan rumi berbahasa Melayu-Indonesia. Dia telah menjadi Kristian Katholik dan minta Mansor Adabi jangan menulis kepadanya lagi. Natrah menggunakan nama asalnya 'Bertha Hertogh.

25 Januari 1953: Surat Mansor Adabi kepada Natrah.
20 Julai 1953: Surat Natrah kepada JC Vermeulen disampaikan kepada Mansor Adabi. 
1954: Mansor Adabi berpatah arang dan berkahwin dengan anak muridnya Zaiton Jahuri.Mansor Adabi menghantar kad undang perkahwinan kepada JC Vermeulen. Natrah yang mengetahui hal itu sangat kecewa. Kekecewaan itu dicurahkan kepada temannya Johannes Gerrit Vermeulen. Antara murid Mansor Adabi ialah Datuk Abdul Aziz Abdul Rahman, bekas pengarah MAS.
26 Januari 1956: Telegram daripada JC Vermeulen kepada Mansor Adabi menyatakan Natrah ingin kembali bersama Mansor Adabi di Malaysia.
20 April 1956: Natrah berkahwin dengan Johan Gerardus Wolkenfelt, seorang askar ketika Natrah berumur 18 tahun. Umur Wolkenfelt 21 tahun. Wolkenfelt berhenti menjadi askar dan menjadi tukang kayu.
15 Februari 1957: Natrah bersalin anak lelaki pertama. Natrah mendapat 10 orang anak. Nama anaknya Silvija, Carolien, Frans, Marlies, Theo, Huub, Rinie, Marjoline , Hands dan Paul.
20 Januari 1959: Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah menceritakan dia sudah berkeluarga.
3 Februari 1959: Surat Natrah kepada Mansor Adabi. Semua surat-surat Mansor Adabi tersimpan dalam fail 'Personal - Mansor Adabi' di Arkib Perbandaran Bergen op Zoom, Belanda.
25 November 1975: Televisyen Belanda NRVC meriwayatkan kembali kisah hidup Natrah dalam filem dokumentari The Time Just Stool Still selama 20 minit. Natrah, Wolkenfelt dan Mansor Adabi turut dijemput diwawancara dalam dokumentari itu. Ketika itu Natrah telah mempunyai 10 orang anak. Sedangkan Mansor Adabi sebagai seorang guru danpeguam , hidup mewah.
16 Ogos 1976: Natrah didakwa di mahkamah atas tuduhan cuba membunuh suaminya JG Wolkenfelt . Dia dibebaskan atas simpati hakim terhadap latar belakang hidupnya. Natrah dan Wolkenfelt bercerai. Mulanya dia merancang bubuh racun berwarna biru - tak berjaya. Kemudian dia berpakat dengan temannya Tom Ballermans dan Adrie Jansen dan membeli sepucuk pistol revolver. Anaknya Corie menyedari rancangan bunuh itu, dilapor kepada polis dan Natrah ditangkap.

26 Disember 1976: Natrah dilaporkan sakit jiwa oleh Utusan Malaysia. Tetapi hal ini dinafikan oleh anak-anak Natrah.
1976: Che Aminah meninggal dunia di Chukai, Terengganu ketika berusia 70-an.
Disember 1979 Natrah berkahwin dengan Tom Ballermans - lelaki yang selalu datang ke Cafe Natrah dan yang dikatakan bersepakat dengan Natrah untuk membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Tom membeli rumah di Ossendrecht , Belanda kira-kira 12 km dari Bergen Op Zoom, Belanda.
1983 Natrah bercerai dengan Tom Ballermans.
1984 Natrah masuk hospital kerana sakit jantung. Tubuhnya semakin gemuk secara mendadak.
15 September 1984: Natrah meninggalkan Belanda ke Amerika Syarikat mencari kehidupan baru bersama Ben Pichel dan hidup tanpa kahwin hingga ...? Ben Pichel ialah seorang lelaki Indonesia berasal dari Jakarta dan bekerja di pasar-pasar malam di Belanda dahulu. Ben kemudian mendapat taraf warganegara Amerika Syarikat.

Natrah kini tinggal di Nevada, tengah Amerika Syarkat dan meninggalkan anak-anaknya di Belanda. Dia pernah bekerja sebagai tukang masak dan pengemas bilik hotel dan motel. Kemudian dia bekerja sebagai pencuci rumah dan bangunan. Natrah hidup dalam keadaan tersiksa jiwa dan raga, kehilangan orang-orang yang disayangi.

Kisah ini diabadikan dalam buku 'Tragedi Natrah' dan 'Maria Hertogh riots' di Singapura dan perpustakaan utama di Belanda.

Pada tahun 1992, kerajaan telah haramkan lagu yang berjudul Natrah nyanyian kumpulan Handy Black yang mengisahkan kisah Natrah ini.