Thursday, February 25, 2010

FAKTA MENGENAI COKLAT~Lelaki perlu tahu!

FAKTA MENGENAI COKLAT
Jika anda penggemar coklat, ini merupakan berita baik untuk anda. Coklat dikatakan mampu meningkatkan daya ransangan seks dan mencegah penyakit jantung yang rata-ratanya adalah lelaki. Coklat dikatakan mengandungi fitokimia yang meningkatkan pengedaran darah dan mengandungi endorphin iaitu bahan kimia yang meningkatkan perasaan gembira dan daya ransangan seks. Terdapat tiga jenis coklat iaitu pahit, kosong dan susu. Coklat pahit yang dikenali sebagai flavonoid terbukti dapat memperbaiki kesihatan jantung kepada lelaki, apa kata tukarkan rokok kepada coklat pahit kerana ia lebih berkhasiat.

ENAM PERKARA DIPERLUKAN LELAKI!

1. LABU
Elak kemandulan. Sayur labu kaya dengan khasiat, kandungan beta karotena yang bertindak sebagai antioksidan yang penting dalam memperlahankan proses penuaan serta memperbaiki sel-sel badan yang telah rosak. Biji labu kaya dengan galian besi dan magnesium yang sangat diperlukan oleh untuk kesihatan lelaki. Ia berupaya mengatasi masalh penyakit yang melibatkan pembesaran pada kelenjar prostat. Penyakit kelenjar seperti hipertrofi prostate boleh menyebabkan kerosakan pada kelenjar yang boleh menyebabkan kemandulan.

 
2.BAWANG PUTIH
Galakan penghasilan sperma. Sebahagian besar masyarakat kita menggunakan bawang putih sebagai bahan utama dalam apa jua jenis masakan.Tahukah anda bawang putih bukan sahaja boleh memanaskan tubuh dan mencairkan kahak, ia juga sebenarnya sangat berkhasiat dimakan oleh kaum lelaki kerana rasa panasnya dapat menggalakkan sperma.

3.SENAMAN
Jangan terkejut jika anda melihat orang muda diserang strok. Secara teorinya strok boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Terdapat statistik menunjukkan bahawa 100 penghidap strok, 10% sehingga 20% terdiri daripada golongan yang berusia sekitar 40-an. Strok biasanya terjadi apabila aliran darah ke otak terhenti disebabkab olehg pembuluh darah yang tersumbat (iskemik), serta pembuluh darah pecah (hemoragik). Pembuluh darah ini tersumbat akibat pengumpulan lemak ang mengandungi kolestrol yang dipanggil plak. Apabila plak mengeras ketika seseorang itu mengalami tekanan darah tinggi, pembuluh darah akan mengembang dan pecah (hemoragik). Biasanya golongan muda akan diserang oleh strok dari jenis ini. Tekanan darah tinggi adalah faktor utama golongan muda diserang strok. Langkah berjaga-jaga, amalkan cara hidup yang sihat, bersenam tiga kali seminggu dan atur pola pemakanan anda supaya lebih seimbang.
4.TIDUR DAN DIABETIS
Sekiranya anda suka menghabiskan masa dengan tidur, mungkin anda perlu menukar tabiat itu. Satu kajian di Yale menunjuk lelaki yang tidur lebih lapan jam sehari akan berdepan dengan risiko untuk mendapat diabetis tiga kali ganda lebih banyak berbanding dengan mereka yang hanya tidur enam jam hingga lapan jam sehari.

5.LELAKI LEBIH AWET MUDA
Pernahkah anda mendengar fakta mengatakan lelaki lebih awet muda berbanding wanita? Lelaki lebih awet muda kerana kulit muka mereka lebih tebal berbanding wanita. Kulit wanita yang nipis lebih terdedah kepada matahari dan menyebabkan ia mudah untuk berkedut dan nampak tua. Bukan itu sahaja, darah lelaki lebih pekat dan ini bermakna kandungan oksigen dan tenaga mereka juga lebih tinggi.No comments:

Post a Comment